Anna Espling Rolf om Open House Stockholms bidrag till arkitektur och stadsutveckling.
Anna Espling Rolf, en av Open House Stockholms ambassadörer och arkitekt på LINK Arkitektur, bidrar med värdefull kunskap till referensgruppen som utvecklar festivalens program.
Här delar Anna med sig av sina insikter om hur Open House Stockholm bidrar till att skapa dialog, hennes stolthet över specifika projekt och de trender inom arkitektur hon finner mest spännande.
Hur bidrar Open House Stockholm till samtal om arkitektur och stadsutveckling?
"Det är viktigt att bygga förtroende för samhällsbyggande och arkitektur. I Open House Stockholm gör vi det genom att professionen visar för allmänheten och vi diskuterar projekt. Alla projekt bär på så många spännande berättelser – samhällsbehov, politik, visioner, tekniska utmaningar, detaljer, innovationer, målkonflikter och prioriteringar. Att dela berättelserna är både roligt, gör upplevelsen av staden rikare och skapar förståelse för processen. När vi möts i till exempel samråd har professionen en agenda och någon kommer få sin vardagsmiljö påverkad. I Open House Stockholm möts vi bara för att vi vill dela och diskutera. För att det är vår gemensamma stad. För att det är kul."
Kan du dela med dig av några projekt som du är särskilt stolt över och varför de är viktiga för stadens utveckling?
"Mitt kontor har bidragit till Slussens utveckling. Det är fantastiskt hur denna korsningspunkt mellan vatten och land som är Stockholms raison d’être får nytt liv gång på gång genom århundradena. En plats som växt från rullande silltunnor, min mormors T-Ford till elfordon i en miljonstad och nu levererar ett härligt stadsliv. Jag imponeras av hur smidigt projektet faktiskt har förlöpt mitt i vår vardag och hur många aktörer som samverkar steg för steg under lång tid. Häftigt."
Vilka trender inom arkitektur ser du som mest spännande just nu?
"Det är en tuff tid för arkitekter just nu eftersom det byggs och planeras mindre. Med det sagt så sker mycket spännande inom utveckling av befintliga byggnader och återbruk av material. Det faktum att vi måste minska klimatavtrycket gör att allt från betongstommar, glasrutor och möbler inventeras och prövas för vidare användning hellre än rivning. Det driver innovation och värderingar förändras vilket är spännande. Vi behöver också bygga nytt och även där är hållbarhet i fokus tillsammans med stor fokus på verksamheters effektivitet och samutnyttjanden i mina projekt. Att hushålla med resurser är ett övergripande tema kan man säga. "
Bli en del av festivalen – antingen som besökare eller som utställare!
Open House Stockholm fortsätter vara en viktig plattform för att främja dialog och förståelse för arkitektur och stadsutveckling genom att vara en mötesplats för profession och allmänhet.
Har du och ditt företag/organisation en byggnad eller plats ni vill visa upp under årets festival den 4-6 oktober?